Tanösvények

Csomafalva területén összesen 3 tanösvény várja a kirándulni- és tanulnivágyókat. Ezek a tanösvények a település flóráját és faunáját mutatják be, a vízitől a magashegyi élőkörnyezetig.

Érdekességük, hogy interaktív tevékenységek segítségével játékosan tanítanak. 

A következő tanösvények végigjárásához igényelhetnek kísérőt az érdeklődők:

1. Felsőnyírkert tanösvény

Elhelyezkedése: A Maros bal partján, a Holtágon belüli terület
Hossza: 0,6 km
Időtartam: ½ óra
Szintkülönbség: kb. 1 m
Jellege: helytörténeti-, természeti-, gazdasági
Látogathatósága: szabadon látogatható
Jelzése: gyékény

A Felső - Nyírkert tanösvény abból a célból létesült, hogy bemutassa a Marosmente helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit.  Az ösvényen információkat kapnak a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII. században sok helyi ember megélhetését biztosította.

2. Kilátó-Jézus lábnyoma tanösvény

Elhelyezkedése: a Veresvirági sípálya aljától a Jézus lábnyoma kőig
Hossza: 2 km
Időtartam: 1 óra 
Szintkülönbség: 385 m
Jellege: ismertető - bemutató
Látogathatósága: szabadon látogatható
Jelzése: toboz

A három állomásból álló tanösvény bejárása alkalmával megismerhetjük a helyi gyógynövényeket és információt kapunk azok jótékony hatásairól. A tanösvény a forrástól indul, a Kilátó irányába, ahol egy panorámafotó sorozat is segít a környékbeli hegyek és földrajzi egységek megismerésében, beazonosításában.
Az eredetileg Jézus lábnyomáig tartó ösvényen többféle jellegzetes növénnyel ismerkedhetünk meg, mint pl. a rezgő nyár, kutyabenge, közönséges boróka, kányabangita, vadrózsa, sasharaszt, farkasboroszlán.

3. Kispataki tanösvény

Elhelyezkedése: Csatákútja
Hossza: 2,5 km
Időtartam: 2 óra
Magasság: 850 m
Jellege: ismertető - bemutató
Látogathatósága: szabadon látogatható
Jelzése: toboz

A közel 2 és fél km hosszú tanösvény jellege ismertető – bemutató, bejárása alkalmával a látogatók információkat kapnak a 10-, 30-, 70-, ill. a 100 éves erdőről.
Öt állomása van, melyeknél megpihenve játékosan tanul a kiránduló. A vizes-, bozótos-, sziklás- és erdős területek bejárása alkalmával a gazdag növény- és állatvilág kerül bemutatásra.
Növények és állatok: vörösfenyő, fehérfenyő, harangvirág, hölgypáfrány, törpefüzek, kecskefűz, rekettye, fekete áfonya – kokojza, vörös áfonya – fásmeggy, mocsári gólyahír, vízimenta, zergeboglár (pünkösdi rózsa) – védett növény; medve, hiúz, őz, szarvas, róka.