Csomafalvi néprajzi gyűjtemény

A néprajzi gyűjteményt, amelyet két szobában tekinthetnek meg, főként iskolai oktatás céljából gyűjtötték össze. Jelenleg a régi községházán, a mai óvoda épületében található. A benne látható tárgyakat diákok gyűjtötték adományokból, a ’60-as, ’70-es évektől napjainkig.

Az első szobában található egy asztal, két szekrény, három polc, két festett láda és három bölcső, amiből az egyik állítások szerint Köllő Miklós szobrászművészé volt. A fogason különböző színű székelyszoknyák, mellények, kötények és posztónadrágok láthatók. Ugyanakkor több használati eszköz is helyet kapott ebben a helyiségben: eredeti borvizes korsók, edények, kulacsok, vályúk, lámpások, mérlegek, vasalók, cséphadarók, borítósok (fából készült túrótartó edények), káposztafőző fazekak stb.
A második szobában ugyanúgy megtalálhatók a szekrények, asztal (1881-ből) székekkel, faláda, polcok és egy szövőszék (“osztováta”) is. A kellékek között megtalálhatók a fabőröndök, palatáblák, mezőgazdasági eszközök, kancsók, különböző dísztárgyak stb. A legrégebbi tárgyak becslések szerint az 1800-as évek elejéről maradtak fenn.